06 - 427 282 97       massage@relaxinbalance.nl

MER en sport

Haal meer uit je sport met MER.

Ga voor goud met MER

Tijdens de Olympische Spelen en andere professionele sportevenementen zien we steeds vaker dat er myofascial release therapeuten meereizen, die naast een arts, fysiotherapeut en dergelijke, het atletisch team ondersteunen. In de topsport heeft men de meerwaarde van diepe fascia therapie intussen onderkent. Sporten en lichamelijke activiteiten die bijzonder goed aansluiten bij de filosofie van MER zijn yoga (vooral yin yoga), Gyrotonic®, Gyrokinesis®, Somatic Stretch®, qi gong, tai chi en dergelijke.

MER en movement

Werk doelgericht aan je 'myofascial trains'.

Werk systematisch aan je bewegingsvrijheid

Het ontdekken van beweging leidt je ook naar de beperkingen en restricties van je lichaam en bewegingsapparaat. Tom Meyers beschrijft in zijn boek Anatomy Trains op een inspirerende wijze wat de samenhang en structuur van ons lichaam is en hij laat zien hoe 'myofascial meridians', ofwel de 'myofascial trains' met elkaar in verbinding staan. Zoek jij naar dat extra stuk ruimte in je lichaam, wil jij je range of motion vergroten of je mobiliteit en flexibiliteit verhogen? MER helpt je om je bewegelijkheid te vergroten door juist met je blokkades aan de slag te gaan. Je leert om je bewegingsruimte beter aan te voelen en welke energetische en emotionele invloed je hebt op je lichaam. Door de weg naar binnen te zoeken zul je beter in staat zijn om je ruimte buiten in te nemen.

Train met verstand

Veel sporters willen snel resultaten boeken met doelen als; "nog even in sneltreinvaart die sixpack voor de zomer" of "even wat extra gas op de training voor die halve marathon over drie maanden", maar dit kan echter vervelende gevolgen hebben. Vet is snel te verbranden en spieren zijn snel te trainen en in massa te vergroten. Bindweefsel groeit, geneest en versterkt echter vele malen langzamer dan spierweefsel. Train dus gestructureerd en in kleine stappen voor een gezond en sterk fasciasysteem.

Minder Blessures

Een goed getraind en gezond fasciasysteem biedt een sterke container voor de spieren. Het fascia beschermd de spieren hierdoor vooral tegen overbelasting, waardoor de kans op blessures aanzienlijk afneemt. Bovendien zorgt gezond bindweefsel er ook voor dat er voedingsstoffen op niet doorbloede plekken kunnen komen zoals pezen en kraakbeen. Dit is belangrijk om kleine beschadigingen, vooral bij intensieve belasting goed, te kunnen herstellen.

Verbeterde houding

Myofascial Energetic Release helpt om structurele spanningen in het myofascia (spierbindweefsel) te verminderen waardoor je lichamshouding terug in zijn originele blauwdruk kan zakken. Een betere houding zorgt bovendien voor hogere prestaties en minder blessures.

Meer bewegingsruimte

Bewegingsruimte wordt voornamelijk niet bepaald door de spieren, want dit zijn slechts de "motoren" die beweging in gang zetten. Door het ontspannen van je fascia kan de maximale bewegingsruimte benut worden waardoor je het maximale uit je lichaam en je sport kunt halen. Met MER kan je dus je bereik vergroten.

Meer flexibiliteit

Als er te veel (lokale) spanning in het faciale systeem (de Myofascial Trains) zit, gaat dit ten koste van je flexibiliteit. Weefsel kan niet tegelijkertijd gespannen, verkrampt of zelfs uitgedroogd en tegelijkertijd flexibel en elastisch zijn. Door doeltreffend te ontspannen vergroot je letterlijk je veerkracht.

Zelf aan de slag met je fascia

Ontdek de producten en oefeningen van BLACKROLL®.

Eenvoudig, veelzijdig & doeltreffend

Het Duitse BLACKROLL® heeft zich gespecialiseerd in zelfmassage- en trainingstools die gericht zijn op een gezond en sterk fascia. Als je na MER sessies de behaalde winst optimaal wilt integreren, is het belangrijk om te bewegen, stretchen en triggerpoints aan te blijven pakken. Vooral het combineren van sport met lichaamswerk zoals MER, zelfmassage en oefeningen zorgt voor een optimaal en duurzaam resultaat. Met behulp van de producten van BLACKROLL® kan je zelf werken aan je triggerpoints.

Je kunt deze producten op de volgende manieren inzetten:

  • Pre-workout om de spieren en het fascia soepel te maken en voor te bereiden op je sportactiviteit.
  • Systematische training om de bewegingsruimte, flexibiliteit, veerkracht en structurele stabiliteit te trainen.
  • Recovery workout om sneller te herstellen na een workout en om (spier)kramp te verminderen.
  • Blessure preventie door het fascia te versterken en mobiliteit te optimaliseren.
  • Regeneratie & herstel bij blessures, na operaties en bij fysieke therapeutische behandelingen door het fascia te structureren, versterken en genezing te versnellen.
  • Pijnbestrijding door triggerpoints en spanningen in het fascia op te lossen.


Nog een voordeel

De meeste producten van BLACKROLL® kosten minder dan € 60,- dus voor een relatief geringe investering haal je deze kwalitatief hoogwaardige producten in huis. Hierdoor kan je zelf in je eigen tijd, tempo en vrijwel overal doeltreffend met je doelen aan de slag. Het grote voordeel is echter dat BLACKROLL® een geweldige app heeft waar je GRATIS gebruik van kunt maken! Je kunt heel eenvoudig aangeven met welke producten je aan welke spiergroepen of trainingsdoelen je wilt werken. De app geeft je vervolgens de juiste bijpassende oefeningen met een schema, uitleg, timer, enzovoorts. Je haalt dus niet alleen een massagetool in huis, maar ook een bak kennis en persoonlijke begeleiding voor je fasciatraining!

MER & pijn

MER & stress

MER & yoga

Movement is initiated by the mind, so are blockages.